In 2005 schreef Kurzweil het boek “The Singularity Is Near.” Sindsdien is de rekenkracht die je voor 1 dollar kunt kopen met 11.200 keer toegenomen. In 2005 stonden smartphones en sociale media nog in de kinderschoenen, maar nu zijn ze overal en verbinden ze miljarden mensen wereldwijd. Ook de kosten voor het sequencen van een menselijk genoom zijn met 99.997 procent gedaald.
Deze veranderingen zijn geen toeval, maar voorbeelden van wat Kurzweil de “wet van versnellende opbrengsten” noemt. Deze wet stelt dat informatietechnologieën exponentieel goedkoper worden naarmate elke vooruitgang het gemakkelijker maakt om de volgende versie te ontwerpen. Tussen 1959 en 2023 vermenigvuldigde de rekenkracht die je voor 1 dollar kunt kopen met 1,6 miljard dollar.
De snelheid van verandering neemt toe, en we betreden wat Kurzweil het “scherp stijgende deel van de exponentiële curve” noemt.
Kurzweils nieuwe boek, “The Singularity is Nearer,” verkent drie ideeën:
- Kunstmatige intelligentie (AI): AI heeft sinds de jaren 50 veel vooruitgang geboekt. Deep learning in de jaren 2010 leidde tot revolutionaire resultaten zoals AlphaGo. Hoewel AI indrukwekkend is, mist het nog contextueel geheugen en gezond verstand. Kurzweil verwacht tegen 2029 algemene AI (AGI) te bereiken, wat grote gevolgen kan hebben.
- Nanotechnologie: Voorstellen zoals eeuwenlang leven en sneller denken worden mogelijk door nanotechnologie. Medische nanobots kunnen ziektes voorkomen en veroudering tegengaan. Dit kan onze gezondheid en levensduur radicaal veranderen.
- Toekomst van werk: AI en automatisering zullen de arbeidsmarkt sterk veranderen. Banen zullen verschuiven en nieuwe industrieën zullen ontstaan. Beleidsmakers moeten zorgen voor een sociaal vangnet zoals universeel basisinkomen om de impact te verzachten. Dit kan leiden tot een tijdperk van overvloed, gericht op hogere doelen zoals wetenschap en kunst.
Kunstmatige intelligentie
Sinds de jaren 50 is de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI) een verhaal van doorbraken en tegenslagen. Twee belangrijke benaderingen ontstonden: de symbolische aanpak met expliciete regels en logica, en de connectionistische aanpak, geïnspireerd door het menselijk brein, die patronen leert door netwerken van eenvoudige knooppunten. Beide methoden hadden hun beperkingen.
In de jaren 2010 veranderde alles met de opkomst van deep learning. Door gebruik te maken van enorme hoeveelheden data en sterke computers, konden onderzoekers complexe neurale netwerken creëren. Dit leidde tot indrukwekkende resultaten, zoals Google’s AlphaGo die in 2015 de wereldkampioen in Go versloeg.
Een opvallend voorbeeld is GPT-3, een taalmodel dat poëzie en computercode kan schrijven. Hoewel deze AI indrukwekkende capaciteiten heeft, mist het nog contextueel geheugen en gezond verstand, wat leidt tot fouten bij langere teksten en simpele menselijke redeneringen.
Er is nog steeds een kloof tussen smalle AI, die goed is in specifieke taken, en algemene kunstmatige intelligentie (AGI), die mensachtige flexibiliteit heeft. Ray Kurzweil denkt dat we tegen 2029 AGI zullen bereiken, wat kan leiden tot superintelligente AI’s die zichzelf verbeteren. Hij voorspelt dat tegen 2045 biologische en kunstmatige intelligentie zullen samensmelten, met grote en onvoorspelbare gevolgen voor de mensheid.
nano technologie
Stel je een toekomst voor waarin je vier uur je adem kunt inhouden, veel sneller kunt denken en eeuwen kunt leven terwijl je er jong of oud uitziet zoals je wilt. Dit zijn mogelijke voordelen van nanotechnologie. We staan aan het begin van een revolutie in geneeskunde en technologie die onze kijk op gezondheid en veroudering zal veranderen.
Huidige geneeskunde is vaak niet precies en werkt niet voor iedereen optimaal. Maar door biotechnologie te combineren met kunstmatige intelligentie (AI) en digitale simulaties, kan geneeskunde net zo snel vooruitgaan als computers.
Volgens Kurzweil verloopt deze verandering in drie fasen. De eerste fase, die al bezig is, gebruikt onze huidige kennis beter. De tweede fase, net begonnen, combineert biotechnologie met AI om sneller nieuwe behandelingen te ontdekken. De derde fase, verwacht in de jaren 2030, zal onze biologische beperkingen drastisch overwinnen.
Nanotechnologie is hierbij heel belangrijk. Denk aan machines die bijna elk object kunnen maken door atomen precies te rangschikken. Dit kan producten goedkoop en in overvloed maken. Medische nanobots in ons lichaam kunnen ziektes voorkomen en cellen repareren, waardoor veroudering wordt tegengegaan.
Nanobots kunnen ook hersenschade herstellen en ons verbinden met grote kennisnetwerken, wat onze cognitieve vaardigheden enorm kan verbeteren. Deze veranderingen zullen de samenleving hervormen, maar de snelheid en gelijkheid hiervan zullen ook afhangen van culturele en politieke factoren.
Hoe arbeid veranderd door AI
De toekomst van werk zal in de komende decennia sterk veranderen door kunstmatige intelligentie (AI), robotisering en automatisering. Deze technologieën kunnen veel taken overnemen die nu door mensen worden uitgevoerd. In het verleden hebben technologische veranderingen banen verplaatst, maar ook nieuwe industrieën en kansen gecreëerd.
AI en robots kunnen nu al veel cognitieve taken uitvoeren. Bijvoorbeeld, zelfrijdende taxi’s kunnen miljoenen chauffeurs vervangen. Een studie van de Universiteit van Oxford schatte dat bijna de helft van de Amerikaanse banen tegen de jaren 2030 een hoog risico op vervanging door automatisering heeft.
Ray Kurzweil verwacht dat AI tegen de jaren 2030 de meeste menselijke cognitieve taken zal overtreffen. Dit betekent niet dat mensen overbodig worden, maar dat onze rol in de werkplaats verandert. We zullen waarschijnlijk onze vaardigheden uitbreiden met behulp van AI. Dit vereist een radicale verandering in het onderwijssysteem, dat zich moet richten op aanpassingsvermogen, creativiteit en samenwerking met AI.
Beleidsmakers moeten zorgen voor een sociaal vangnet om de economische impact van deze veranderingen op te vangen. Dit kan de vorm aannemen van een universeel basisinkomen (UBI), om te garanderen dat mensen in hun basisbehoeften kunnen voorzien.
De technologische vooruitgang kan leiden tot een tijdperk van overvloed, waarin goederen en diensten veel goedkoper worden. Dit kan de aard van schaarste en concurrentie veranderen en ons in staat stellen ons te richten op hogere doelen zoals wetenschappelijke ontdekkingen en artistieke expressie.
Wat ik er uit haal
In elk boek dat ik lees, wil ik 1 ding leren, onthouden of gebruiken.
Ik heb meerdere boeken van Ray Kurzweil in de kast staan en ook dit keer stelt Ray niet teleur. Het is leuk om te zien hoe experts er toch vaak naast zitten maar dat is logisch: we zijn heel slecht in exponentiële groei voor te stellen.
Alhoewel het heel spannend kan zijn en wat het betekent voor je eigen baan, hou je dan vast aan het volgende: technologie heeft de arbeidsmarkt al twee eeuwen hervormd. Begin 19e eeuw werkte 80% in de land- en tuinbouw maar dat is nu nog maar 1,5%. Ondanks dit soort extreme veranderingen is de totale werkloosheid niet verslechterd. Sterker nog, onze kwaliteit van leven is consistent verbeterd en de werkeloosheid is op een historisch laag niveau.
wie ben ik?
Ik ben Freek van Gool, en ik ben de trotse CEO van Techspire. Ons team heeft als missie om de IT-dienstverlening te verbeteren en een duurzamere toekomst te creëren voor de generaties na ons. Met meer dan 20 jaar ervaring als gepassioneerde technoloog, heb ik talloze uitdagingen het hoofd geboden en (schijnbaar) onmogelijke problemen opgelost. Of het nu gaat om het bouwen van complexe softwaresystemen of het vinden van innovatieve oplossingen voor lastige legacy kwesties, ik krijg veel energie van het helpen van onze klanten met het oplossen van hun grootste uitdagingen. Als een hardnekkige optimist zie ik altijd kansen en mogelijkheden. In mijn vrije tijd doe ik aan hardlopen, (race) fietsen, BBQ-en (low and slow) en tijd doorbrengen met mijn katten Max en Marc.