De best practices voor samenwerking tussen verschillende teams

Omdat ze actief zijn in twee eerder gescheiden domeinen (de backend en de frontend) van applicatieontwikkeling, bevinden full-stack engineers zich vaak op het snijvlak van verschillende rollen. Ze moeten samenwerken met front-end developers, back-end specialisten, designers, productmanagers en vele andere niche-experts en belanghebbenden.

Dit betekent dat samenwerking tussen verschillende teams een dagelijkse realiteit is en een topprioriteit voor full-stack engineers. In dit artikel laten we je zien hoe je een groot succes kunt maken van samenwerking tussen verschillende teams door gebruik te maken van een bewezen set van beste praktijken.

Duidelijke communicatie

Gezien de breedte van hun verantwoordelijkheden en taken, moeten full-stack engineers effectieve en goede communicators zijn. Deze communicatieve vaardigheden omvatten meer dan alleen het overbrengen van technische details. Full-stack engineers moeten ook in staat zijn om feedback van niet-technische belanghebbenden, zoals CEO’s, eindgebruikers en afdelingshoofden, te begrijpen, op te nemen en door te geven.

Gedeeld begrip

Als je samenwerking tussen verschillende teams wilt stroomlijnen en perfectioneren, is het cruciaal om een duidelijk begrip te hebben van projectdoelen, gebruikersbehoeften (de eindgebruikers zijn de mensen die moeten werken met de nieuwe technologie) en technische of budgettaire beperkingen. Gedeeld begrip zorgt ervoor dat alle teamleden op één lijn zitten en efficiënt kunnen samenwerken. Dit verkort de time-to-market en verbetert de kwaliteit van de applicatie die je aan het bouwen bent.

Respect voor expertise

Hoewel full-stack engineers zijn uitgerust met een brede kennisbasis, is het essentieel dat ze respect hebben voor de diepgaande expertise van specialisten op specifieke gebieden, zoals design, front-end technologieën of specifieke back-end systemen.

Creëer een transparante informatiestroom

Conflicten binnen cross-functionele teams ontstaan meestal als er geen transparante en continue informatiestroom is tussen de verschillende experts en belanghebbenden. Zorg er dus voor dat je dicht bij de mensen in je team komt en begrijp wat ze doen. Dit zal je helpen om een betere full-stack engineer te worden.

Know when to scale

Als je product of project schaalt (extra functies, verkleinen van de oorspronkelijke productvereisten), moet je cross-functionele team mee schalen. Als er bijvoorbeeld meer verzoeken binnenkomen en er een grotere vraag ontstaat om meerdere functies in een product te verbeteren, moet het aantal cross-functionele teams ook groeien.

Conclusie: gebruik ieders expertise op de best mogelijke manier

Bij cross-collaboration draait alles om het delen en optimaal benutten van kennis om betere eindresultaten te behalen en superieure applicaties te bouwen. Uiteindelijk is samenwerking het meest effectief als ieders expertise wordt erkend en benut. Door de transparante informatiestroom en de juiste communicatiestijlen en -mechanismen kunnen full-stack engineers meerdere bronnen van informatie en expertise bundelen. Dit leidt tot één universele bron van de waarheid die het hele ontwikkelproces zal perfectioneren.

LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Facebook