Ikigai als instrument voor scaling up

Ikigai

Ikigai, is een Japans concept dat gaat over het vinden van je “reden om te zijn / reden van bestaan.” Het komt oorspronkelijk uit Okinawa een regio in Japan die bekend staat om de hoge levensverwachting van de inwoners. Ikigai is als model bekend geworden om persoonlijke balans en een doelgericht leven te vinden. Ikigai (het boekje) gaat nog een stuk verder maar voor de meesten is ikigai te visualiseren in een plaatje met 4 cirkels die deels overlappen met elkaar. Deze cirkels staan voor:

  • Je passies en interesses
  • Waar je goed in bent: Je vaardigheden en talenten
  • Wat de wereld nodig heeft: Jouw bijdrage/impact op anderen
  • Je inkomen

scaling up

Binnen Techspire gebruiken we de scaling up methode van Verne Harnish. Deze methode helpt je te focussen en te balanceren in het besturen en groeien van het bedrijf. Deze methode heeft ons veel gebracht en we hebben nog meer geleerd over onszelf terwijl we (heel) druk bezig waren. 

Een aantal termen die voorbij komen in scaling up, lijken op het eerste gezicht vrij eenvoudig in te vullen maar er zit meer diepgang in en op het moment dat je er echt op in gaat, kom je (dichter) bij de kern; ook die van jezelf. Ondernemen is een diep-persoonlijke beleving en terwijl ik zelf bezig was (en ben) met het begrijpen van mijzelf en ikigai, zag ik ook de raakvlakken met scaling up en na overleg met mijn mentor, ook verder toegepast.

Ikigai hebben we op 2 manieren vertaald de afgelopen weken:

  • Ikigai ingevuld maar nu met de scaling up theorie. Dit bleek wonderwel goed op elkaar aan te sluiten. Je zou toch bijna denken dat 1 v/d 2 heeft geleend van de andere. 
  • Onze laatste quarterly hebben we de ikigai van techspire met heel veel post-its opnieuw gemaakt. Het was een check moment; zijn wij nog op koers? Klopt alles of kunnen we het beter op elkaar laten aansluiten? Klopt de propositie bij wat de wereld nodig heeft en waar wij ook nog in geloven? 

conclusie

de ikigai voor je (purpose driven) bedrijf uitwerken, geeft je een andere dwarsdoorsnede op de scaling up methode. Het geeft je ook de mogelijkheid om jezelf uit te dagen. Als je met scaling up bezig ben, heb je waarschijnlijk al veel van de 4 grote cirkels ingevuld en uitgedacht maar zodra je bij de overlappende gebieden, blijkt er voldoende “gechallenged” te kunnen worden en kan het ook betekenen dat je aanvullingen moet doen in datgeen wat je eigenlijk dacht te weten. 

Ter illustratie; wij schreven een andere ikigai die klopte met de 4 cirkels maar toch “voelde die niet goed.” Waarom voelde dat niet goed? Wat hebben we gemist of niet voldoende uitgewerkt? Zo konden we weer een stapje zetten in onze eigen reden om te zijn. 

LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Facebook