Search
Close this search box.

Is de cloud wel ‘the place to be’?

Cloudcomputing is hot. De schaalbaarheid en flexibiliteit van de cloud zorgen ervoor dat dit virtuele IT-walhalla voor steeds meer bedrijven en individuen ‘the place to be’ is, een omgeving waar de stoutste digitale dromen en ambities werkelijkheid worden. Zeker nu het hybride werken niet langer een modegril is, lijkt de cloud helemaal een onmisbare levensbehoefte voor de contemporaine homo digitalis.

Applicaties of hardware ergens anders stallen lijkt anno 2024 dan ook een contra-intuïtieve en contraproductieve zet. Toch zijn er wel bedrijven die dit doen en de cloud niet in alle gevallen beschouwen als de heilige graal van de moderne IT-technologie. Lees verder om erachter te komen wanneer de cloud niet het beloofde IT-paradijs is en het verstandig is om voor een andere vorm van hosting te kiezen.

HEY, het kan zonder de cloud!

Dat de cloud niet altijd zaligmakend is, blijkt uit het voorbeeld van HEY dat maker en mede-eigenaar David Heinemeier Hansson beschrijft. HEY is een applicatie die geboren en getogen is in de cloud. Als volwaardige e-maildienst is het volgens Hansson bovendien een IT-toepassing met veel ‘bewegende delen’. De applicatie had nog nooit op eigen (fysieke) hardware gedraaid toen Hansson en zijn collega’s de opmerkelijke en dappere beslissing namen om HEY uit de cloud te halen.

Dankzij de combinatie van een KVM-switch (een apparaat dat gebruikers toelaat om meerdere computers te bedienen via één toetsenbord, monitor en muis), een aantal Dell R7625-rackservers en Docker voor het draaien van applicaties in containers, lukte het om HEY ‘thuis te brengen’ en weer geheel in eigen beheer te runnen. Die zet leverde volgens Hansson een stevige besparing van anderhalf miljoen dollar per jaar op. En dat allemaal zonder dat de omvang van het operationele team veranderde.

Haken en ogen

De les van HEY? De cloud is geen wondermiddel of digitale djinn die bij toverslag al je wensen vervult. Vooral de kosten zijn een potentiële valkuil. Het is natuurlijk te gek dat je in een cloudomgeving in een paar minuten tijd tientallen superkrachtige VM’s creëert en aan het werk zet, maar aan die functionaliteit hangt wel een stevig prijskaartje. In het geval van HEY scheelde het vervangen van VM’s van Amazon door een eigen datacenter-infrastructuur een deftige 1,5 miljoen dollar. Geld dat je ook kunt steken in gerichte marketing, professionele promotie of een paar gezellige teamuitjes vol exquise spijs en drank.

En mocht je ongerust zijn over het huishoudboekje van de grote cloudspelers? Geen reden tot zorg, want Amazon haalde in het vierde kwartaal van 2022 alleen met AWS al een winst van vijf miljard dollar binnen. Maar neemt de complexiteit van je IT-omgeving niet automatisch af als je kiest voor de cloud? Ondanks dat cloudproviders deze belofte graag maken, is dit geen vanzelfsprekendheid. Veel moderne cloudomgevingen zijn geen oases van snelheid en schaalbaarheid, maar complexe doolhoven waar je zonder een stevige dosis expertise al snel het spoor bijster raakt. Dat geldt zeker voor organisaties die een hybride cloud of multicloud adopteren zonder heldere cloudstrategie.

Cloud of geen cloud?

Is de cloud (nog steeds) de juiste oplossing voor jou? Het antwoord op die vraag hangt helemaal af van je IT-behoeften en -gebruik. Als je echt heel sterk fluctuerende workloads hebt en actief bent binnen een onvoorspelbare branche, kunnen de flexibiliteit en schaalbaarheid van de cloud je beslissende voordelen opleveren. Maar besef wel dat cloudadoptie vaak een commitment is aan een serviceprovider en serverloze architectuur waaraan je lastig ontsnapt, ook als de prijzen ineens door het dak gaan.

Voor heel veel bedrijven is het prima mogelijk om hun IT-landschap in eigen beheer te houden of te brengen. Vergelijk het met een peperdure en pijlsnelle Mercedes die in je garage staat terwijl je twee kilometer van je werk woont en geen veelrijder bent: mooi voor het oog en een bolide waar je autogekke vrienden vol bewondering naar kijken, maar gezien de hoge aanschafprijs, wegenbelasting en onderhoudskosten een grotendeels overbodige kostenpost.

Creëer inzicht met een cloud assessment

Wil je inzichtelijk maken of de cloud jou meer oplevert dan wat je eraan uitgeeft? Dan biedt een cloud assessment uitkomst. Zo’n toets toont aan wat de cloud je brengt en kost. Zit je al in de cloud en kijk je elke maand bibberend uit naar het moment waarop de IT-rekening op de mat ploft? Dan geeft een goed cloud assessment je zicht op besparingsmogelijkheden. Heb je de stap naar de cloud nog niet of slechts gedeeltelijk gezet? Dan laat het assessment zien of er iets te winnen valt met cloudadoptie ten opzichte van je bestaande fysieke IT-architectuur.

Bij Techspire helpen we je graag met het uitvoeren van een gedegen ‘Cloud APK Check’. We kijken zorgvuldig en kritisch naar je huidige IT-landschap en voorzien je graag van aanbevelingen over hoe het beter, efficiënter en wellicht zelfs een stuk goedkoper kan. Kennismaken? Bel dan gerust naar +31 (0)85 06 07 656 of stuur een mailtje naar info@techspire.nl.

LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Facebook