Moderne legacy: carbonpapier

Hoewel de moderne technologie zich momenteel sneller ontwikkelt dan ooit tevoren, zijn er nog steeds tal van bestaande oplossingen die veerkrachtig genoeg zijn om de tand des tijds te doorstaan. Als digitale varianten van levende fossielen hebben ze het ontwrichtende effect van technologische innovatie weten te overleven en floreren ze nog steeds in veel moderne IT-omgevingen.

In deze serie zullen we enkele van deze technologische dinosaurussen die in onze moderne tijd nog steeds aanwezig zijn nader bekijken. In dit artikel bespreken we carbonpapier en de termen CC en BCC. Ze vergezellen vaak e-mails en verwijzen naar een periode waarin doorslagen van fysieke brieven nog veel gebruikt werden in het (fysieke) postverkeer.

Vies, slijmerig en verspillend: welkom in de wereld van carbonpapier

Het moet een van de gelukkigste dagen in het leven van veel kantoormedewerkers zijn geweest: het moment dat hun bedrijf eindelijk afscheid nam van carbonpapier. Hoewel carbonpapier vroeger een cruciaal handelsartikel was in kantoorruimtes over de hele wereld, was de omgang met het materiaal niet bepaald een hemelse aangelegenheid.

Een hand schudden met een collega, gast of zakenpartner was in de oude koolstofdagen altijd lastig, vooral omdat het omgaan met slijmerige zwarte koolstof onvermijdelijk inktvlekken op je zorgvuldig verzorgde handen achterliet. Had je een paar feitelijke onjuistheden of typefouten ontdekt? Veel succes met het wissen en opnieuw typen van dat rapport van twintig pagina’s…

Carbonpapier: de opkomst en ondergang

Carbonpapier werd in de jaren 1820 uitgevonden door de ondernemende Engelsman Ralph Wedgwood en gebruikt om kopieën te maken van fysieke brieven en andere documenten. Vóór de ontwikkeling van fotografische kopieerapparaten was een carbonkopie de onderkopie van een getypt of geschreven document dat over carbonpapier en het onderkopievel zelf werd geplaatst.

Het materiaal sloeg snel aan en veroverde kantoren over de hele geïndustrialiseerde wereld. De uitvinding en opkomst van tekstverwerkers, fotokopieerapparaten, inkjetprinters en laserjetprinters maakten de weg vrij voor schonere technologieën en maakten carbonpapier grotendeels overbodig als massaproduct, hoewel een handvol fabrikanten in verschillende landen nog steeds carbonpapier produceert.

De erfenis van carbonpapier in een papierloos kantoor

Het papierloze kantoor is de volgende stap in de evolutie van de moderne werkplek. Maar zelfs in een tijd waarin we minder printen en de neiging hebben om volledig digitaal te gaan, leeft de erfenis van carbonpapier voort in de termen CC (carbon copy) en BCC (blind carbon copy).

Het CC-veld geeft secundaire ontvangers aan wier namen zichtbaar zijn voor elkaar en voor de verzender, terwijl het BCC-veld (blind carbon copy) de namen bevat van tertiaire ontvangers wier namen onzichtbaar zijn voor elkaar en voor de primaire en secundaire ontvangers.

Dus zelfs in de modernste kantoren is de erfenis van carbonprinten nog steeds aanwezig. En niet om je bang te maken, maar om te laten zien dat carbonpapier misschien toch nog niet dood en begraven is, citeren we Marc Leder, de directeur van Amerika’s grootste fabrikant van carbonpapier Frye Tech: “Zolang computers niet 100 procent waterdicht zijn, zal er altijd behoefte zijn aan koolstof.”

Wil je meer weten over legacytechnologie? En ben je benieuwd hoe je jouw legacy moderniseert? Vraag dan zeker onze whitepaper over dit onderwerp aan!

Wil je meer weten over legacytechnologie? En ben je benieuwd hoe je jouw legacy kunt moderniseren? Bekijk dan zeker onze whitepaper over dit onderwerp!

LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Facebook