Hoewel de moderne technologie razendsnel voortschrijdt, zijn er nog steeds ouderwetse oplossingen die veerkrachtig genoeg zijn om de tand des tijds te doorstaan. Als digitale equivalenten van levende fossielen zijn deze taaie overlevers er met verve in geslaagd om het ontwrichtende effect van technologische innovatie te overleven en lijken ze nog steeds te gedijen in zeer moderne IT-omgevingen.
In deze serie zullen we enkele van deze technologische dino’s die in onze moderne tijd nog steeds aanwezig zijn nader bekijken. In deze aflevering nemen we een bekende icoon onder de loep die iedere veelbelovende schrijver, fanatieke toetsenbordstrijder of computer- en internetgebruiker ongetwijfeld herkent: de cursor.
Oorsprong van de cursor
Cursors hebben als geduldige getuigen het ontstaan van vele digitaal geschreven meesterwerken van dichtbij meegemaakt. Of ze dienden als toegangspoort tot het vervullen van veel internetwensen. Passend voor een concept dat voor het eerst ontstond in schijnbaar eeuwenoude technologische tijden, komt de naam ‘cursor’ uit de statige Latijnse taal. De letterlijke betekenis is ‘loper’.
Het idee achter de cursor? Het virtuele hulpmiddel imiteert de beweging van het nog archaïschere, pre-IT-wagentje van de klassieke typemachine. Cursors worden vaak gebruikt om tekst of objecten op het scherm te markeren zodat je ze makkelijker kunt selecteren. Normaal gesproken verplaats en bestuur je de cursor met een muis, touchpad of een soortgelijk invoerapparaat (een trackball is een goed voorbeeld).
Typen cursors
cursor is een cursor, toch? Zo simpel is het echter niet als je er wat beter over nadenkt. Cursoren komen namelijk in verschillende vormen en variaties voor. De belangrijkste soorten zijn:
- Cursors voor het invoegen van tekst. Dit zijn de beste vrienden van een aspirant-schrijver (als ze goed werken, tenminste) die aangeven waar je tekst kunt invoegen. Ze hebben meestal de vorm van knipperende lijnen die aan het begin of einde van een tekstvak verschijnen.
- Aanwijscursors geven aan waar jouw muisaanwijzer zich bevindt en verschijnen als pijlen die wijzen in de richting waarin de muis beweegt.
- Wil je tekst of andere items op je scherm selecteren? Dan is de selectiecursor het digitale hulpmiddel dat je te hulp schiet. Selectiecursors zijn meestal I-balken of draadkruizen die verschijnen wanneer je met de muis over een bepaald item beweegt.
- Zogenoemde ‘busy cursors’ geven aan dat jouw computer bezig is met het verwerken van gegevens. Het soms eindeloos draaiende wiel van frustratie is het kenmerkende symbool van de busy cursor in actie.
Blijvers
Cursors lijken misschien onbelangrijk en overblijfselen uit het stenen tijdperk van de IT-technologie. Ze zijn soms ook een bron van frustratie, vooral als je te maken hebt met niet-reagerende klikken, woedeklikken of weggegooide en willekeurig verdwijnende cursors. Tegelijkertijd zijn ze nog steeds een essentieel onderdeel van elk besturingssysteem of computerprogramma, vooral omdat cursoren een van de weinige manieren bieden waarop gebruikers met de interface kunnen communiceren en verschillende acties kunnen uitvoeren. Dus of je het nu leuk vindt of niet: de cursor zal nog een tijdje blijven…
Wil je meer weten over legacytechnologie? En ben je benieuwd hoe je jouw legacy kunt moderniseren? Bekijk dan zeker onze whitepaper over dit onderwerp!