Moderne legacy: firewall

Hoewel moderne technologie momenteel sneller vooruitgaat dan ooit tevoren, zijn er nog steeds veel oudere oplossingen die veerkrachtig genoeg zijn om de tand des tijds te doorstaan. Als digitale equivalenten van levende fossielen, zijn ze erin geslaagd om de ontwrichtende effecten van technologische innovatie te overleven en floreren ze nog steeds in zeer moderne IT-omgevingen.
In onze serie “Modern Legacy” gaan we dieper in op enkele van deze technologische dinosaurussen die nog steeds aanwezig zijn in onze moderne tijd. In dit artikel richten we ons op de Firewall. Waar komt deze enigszins spectaculaire naam vandaan?

Geïnspireerd door de bouw

Vanuit technologisch oogpunt zijn firewalls niet zo spectaculair. Dus hoe krijgt iets dat voor veel mensen relatief saai is zo’n spectaculaire naam? Om het antwoord op deze vraag te vinden, moeten we naar de bouwsector kijken. Lang voordat IT en IT-beveiliging op de markt verschenen en internet een praktische realiteit werd, gebruikten we al firewalls om gebouwen en hun bewoners of gebruikers te beschermen.

Een fysieke firewall is een speciaal versterkte, vuurvaste barrière die is ontworpen om de verspreiding van een brand te beperken of te stoppen, de schade te minimaliseren en mensen de kans te geven tijdig te ontsnappen aan de verstikkende rook en verschroeiende vlammen. Firewalls worden doorgaans in grotere gebouwen (rijtjeshuizen, kantoorgebouwen) ingebouwd en zijn bestand tegen temperaturen van meer dan 400 graden Celsius

De rol van firewalls in de computerwereld

Als je een vergelijking trekt tussen het fysieke en het virtuele domein, vervullen computerfirewalls grofweg dezelfde rol als hun tegenhangers in de echte wereld. De firewall fungeert als een barrière en voorkomt dat hackers en kwaadaardig webverkeer zich van het ene netwerk naar het andere verspreiden. Het belangrijkste verschil tussen een fysieke en een virtuele firewall is dat die laatste daadwerkelijk bedreigingen kan leren kennen en identificeren. De fysieke firewall is slechts een betonplaat die hitte en vlammen weerstaat.

Legacy en next-generation firewalls

In de digitale wereld hebben we grofweg twee typen firewalls: legacy- en next-generation. Oudere, traditionele firewalls gebruiken pakketfiltering om netwerkverkeer te blokkeren of toe te staan ​​op basis van vooraf gedefinieerde regels. Deze regels zijn gebaseerd op het bron- en bestemmings-IP-adres, het poortnummer en het protocoltype. Oudere firewalls kunnen slecht nieuws zijn, omdat ze vaak niet meer opgewassen zijn tegen de actueelste beveiligingsuitdagingen.

Next-generation firewalls zijn veel geavanceerder en bieden robuustere en uitgebreidere beveiligingsfuncties (applicatie-identificatie, inbraakpreventie, geavanceerde bescherming tegen bedreigingen) dan oudere firewalls.

Grappig als je bedenkt dat deze uiterst moderne beveiligingstools zijn vernoemd naar een fysieke constructie die tientallen jaren terug al werd gebruikt… Zo zie je maar dat legacy vele vormen aan kan nemen. Van symbolen tot terminologieën.

 

Wil je meer weten over legacytechnologie? En ben je benieuwd hoe je jouw legacy kunt moderniseren? Bekijk dan zeker onze whitepaper over dit onderwerp!

LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Facebook