Hoewel de moderne technologie momenteel sneller stappen voorwaarts zet dan ooit tevoren, zijn er nog steeds tal van verouderde oplossingen en symbolen die veerkrachtig genoeg zijn om de tand des tijds te doorstaan. Als digitale equivalenten van levende fossielen weten ze het ontwrichtende effect van technologische innovatie te overleven en nog steeds te gedijen in zeer moderne IT-omgevingen.
In deze serie gaan we dieper in op enkele oude iconen die nog steeds aanwezig zijn in onze moderne tijd. In dit artikel concentreren we ons op het sluitergeluid dat je smartphone maakt als je de ingebouwde camera gebruikt.
Te veel lawaai
Je hebt die zeldzame vogel perfect in beeld, helemaal klaar om de prachtfoto te maken die je eindeloze lof en eeuwige glorie zal opleveren in je plaatselijke vogel- en natuurclub. Maar als je afdrukt, is het sluitergeluid zo luid (je telefoon staat nog steeds in de modus voor luide muziek) dat de gevederde schoonheid iets te vroeg wegvliegt, wat resulteert in een wazige puinhoop in plaats van een wereldplaat.
De mechanische sluiter
Zowel oudere foto- en filmcamera’s als spiegelreflexcamera’s zijn uitgerust met een mechanische sluiter. Dit onderdeel van de camera bedekt eerst de sensor en stelt deze vervolgens opnieuw bloot om de belichting te starten. Een fractie later sluit hij opnieuw en span je de sluiter weer voor de volgende opname. Mechanische sluiters bestaan uit overlappende metalen bladen die op vrijwel dezelfde manier openen en sluiten als de lensopening van een oog.
Elektronische sluiters
Veel moderne fototoestellen, zoals de nieuwste generatie spiegelloze topcamera’s, hebben elektronische in plaats van mechanische sluiters. Omdat deze geen bewegende delen hebben, zijn ze volkomen stil. Geweldig nieuws als je echt discreet wilt blijven (straatfotografie, evenementen, schuwe dieren in het wild) of als je fotografeert met lange belichtingstijden en je de kans op cameratrilling volledig wilt vermijden. Elektronische sluiters hebben tegelijkertijd echter bepaalde beperkingen, vooral als het gaat om actiefotografie.
Geen sluiter, wel het geluid van de sluiter
Je vertrouwde en geliefde smartphonecamera, de ideale metgezel om alledaagse kiekjes vast te leggen en je sociale media-accounts te vullen, heeft ook geen mechanische sluiter. Maar het apparaat maakt nog steeds het bekende ‘klikgeluid’ wanneer je een foto maakt om de ervaring van de echte fotograaf na te bootsen. Fotografeer je liever in de stille stand? Gelukkig maar, want bij de meeste telefoons kun je het sluitergeluid uitschakelen. Zo maak je de volgende keer daadwerkelijk die haarscherpe en gewaardeerde foto van je favoriete vogel…
Wil je meer weten over legacytechnologie? En ben je benieuwd hoe je jouw legacy kunt moderniseren? Bekijk dan zeker onze whitepaper over dit onderwerp!