Search
Close this search box.

Moderne Legacy: Iconen

Hoewel moderne technologie momenteel sneller vooruitgaat dan ooit tevoren, zijn er nog steeds veel oudere oplossingen die veerkrachtig genoeg zijn om de tand des tijds te doorstaan. Als digitale equivalenten van levende fossielen, zijn ze erin geslaagd om de ontwrichtende effecten van technologische innovatie te overleven en floreren ze nog steeds in zeer moderne IT-omgevingen.
In onze serie “Modern Legacy” gaan we dieper in op enkele van deze technologische dinosaurussen die nog steeds aanwezig zijn in onze moderne tijd. In dit artikel richten we ons op anachronistische iconen die symbolen uit een bijna lang vergeten technologisch verleden gebruiken om moderne softwarefuncties aan te duiden.

Floppydisks en ‘opslaan’

Als er één stuk IT-technologie is dat een prominente plaats verdient in het museum van verouderde media, dan is het wel de floppydisk. Eerste flexibel (vandaar de naam “floppy”), maar later van hard plastic: in de jaren tachtig en negentig lagen de kantoren en woonkamers van IT-professionals en zelfs enthousiaste IT-hobbyisten bezaaid met deze dunne schijven.


Het maakte niet uit of je de vruchten van je harde werk wilde opslaan, een videospel wilde spelen of de nieuwste versie van WordPerfect op je logge pc wilde installeren: de floppydisk was altijd je beste en meest betrouwbare vriend.


Stammend uit een tijd waarin opslagmedia, met een maximale capaciteit van slechts enkele MB’s, voldoende was om aan de dagelijkse IT-behoeften te voldoen, blijft het icoon tot op vandaag de dag behouden. De floppydisk is in de meeste moderne softwaretoepassingen namelijk nog steeds het icoon dat de ‘Opslaan’-functionaliteit weergeeft.


Blijkbaar koesteren IT-professionals en ontwikkelaars ook zo nu en dan nostalgische gevoelens.

Filmrolletjes en camera-apps

Heel weinig fotografen werken nog met analoge film. Het is kostbaar (een hele filmrol volschieten om erachter te komen dat je maar een paar scherpe foto’s had) en arbeidsintensief. En terwijl digitale camera’s enorme sprongen hebben gemaakt op het gebied van beeldkwaliteit, volstaat in veel gevallen een smartphonecamera ook.


Hoewel er in beide moderne camera’s geen filmrolletjes meer te vinden zijn, wordt er nog vaak gebruikgemaakt van het filmrol symbool uit het analoge tijdperk om een foto-, of video-album aan te duiden, of een ‘ouderwets’ fototoestel om de camera-app kenbaar te maken.

Postvak iconen en e-mail

E-mail heeft de traditionele “slakkenpost” niet volledig vervangen, maar heeft zeker een belangrijke rol gespeeld in de afname van het aantal ansichtkaarten en handgeschreven brieven die we versturen. Hoewel e-mail niets te maken heeft met het romantische beeld van fysieke postkantoren, enveloppen en zware postzakken, gebruiken we nog steeds het icoon van een envelop om de applicatie aan te duiden.

Oude symbolen in een nieuwe wereld

Zoals je kunt zien, koesteren we zelfs in de dynamische en zeer beta-gerichte wereld van moderne IT-technologie nog steeds de vertrouwde emblemen van vervlogen tijden. Er is misschien niet veel ruimte meer voor filmrolletjes, floppydisks of fysieke post in veel situaties in de echte wereld, maar in cyberspace zijn deze oudere oplossingen nog steeds zeer levendig in symbolische zin!

Dit toont de kracht van legacy aan, evenals hoe ermee om te gaan is: vervang en optimaliseer wat nodig is om mee te blijven doen in de moderne tijd, maar behoudt datgene wat werkt, ook al is het slechts een symbool.

 

Wil je meer weten over legacytechnologie? En ben je benieuwd hoe je jouw legacy kunt moderniseren? Bekijk dan zeker onze whitepaper over dit onderwerp!

LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Facebook