Moderne legacy: ophangen

Hoewel de moderne technologie sneller verandert dan ooit tevoren, zijn er nog steeds tal van verouderde oplossingen en symbolen die veerkrachtig genoeg zijn om de tand des tijds te doorstaan. Als digitale equivalenten van levende fossielen zijn ze erin geslaagd het ontwrichtende effect van technologische innovatie te overleven en nog steeds te gedijen in hypermoderne IT-omgevingen.

In deze serie gaan we dieper in op enkele oude iconen die nog steeds aanwezig zijn in onze moderne tijd. Dit keer staat ‘ophangen’ centraal, een term die we tegenwoordig nog steeds gebruiken als we een telefoongesprek beëindigen, ondanks het feit dat mobiele telefoons geen hoorn hebben.

Ophangen en oude telefoons

Gewoontes veranderen en technologie evolueert, maar woorden, termen en uitspraken hebben desondanks de neiging om te blijven hangen. En niet alleen ergens lang geleden, ver weg, maar overal om ons heen en in de dagelijkse gesprekken bij het eten of de koffieautomaat. Een goed voorbeeld is de bekende uitdrukking ‘de telefoon ophangen’.

In de goede oude (of primitieve en omslachtige, afhankelijk van wie je het vraagt) dagen van traditionele telefoons en telefooncellen bestonden telefoons uit twee delen: een systeemtoestel en een ontvanger (de hoorn). Om het gesprek te beëindigen, moest je de hoorn terug op het toestel plaatsen. Omdat veel oude telefoonmodellen aan de muur werden gemonteerd, moest je na afloop van een gesprek de telefoon letterlijk aan de muur hangen. Kinderen van nu kunnen het zich misschien moeilijk voorstellen, maar ophangen was lange tijd een fysiek onderdeel van telefoongesprekken.

Ophangen in het moderne mobiele tijdperk

Hoewel de meesten van ons tegenwoordig mobiele telefoons gebruiken, is de term ‘ophangen’ nog steeds een vast onderdeel van het smartphonevocabulaire. Het icoontje voor het aannemen van inkomende gesprekken of het beëindigen van gesprekken op je fraaie en moderne iPhone of Android-telefoon is de klassieke telefoonhoorn.

Het ophangen van de telefoon in de moderne tijd leidt tot minder drama, vooral omdat je de telefoon niet boos kunt neersmijten (of dat in ieder geval niet zou moeten doen als je je kostbare smartphone wilt blijven gebruiken) na een ruzie of een ongewenst telefoontje. Misschien maar goed ook…

 

Wil je meer weten over legacytechnologie? En ben je benieuwd hoe je jouw legacy kunt moderniseren? Bekijk dan zeker onze whitepaper over dit onderwerp!

LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Facebook