Moderne legacy: QWERTY

Moderne legacy: QWERTY

Hoewel de moderne technologie grotere sprongen voorwaarts maakt dan ooit tevoren, zijn er nog steeds tal van bestaande oplossingen die veerkrachtig genoeg zijn om de tand des tijds te doorstaan. Als digitale evenknieën van levende fossielen zijn ze erin geslaagd om het ontwrichtende effect van technologische innovatie te overleven en nog steeds te gedijen in moderne IT-omgevingen.
In deze serie kijken we naar enkele van deze technologische dinosauriërs die in onze moderne tijd nog steeds aanwezig zijn. In dit artikel bespreken we de QWERTY-toetsenbordindeling, een ontwerp dat al een tijdje bestaat en nog lang niet klaar lijkt voor zijn pensioen.

De oorsprong van QWERTY

QWERTY is de standaard typemachine en het computertoetsenbord in landen die een op het Latijn gebaseerd alfabet gebruiken. De naam, die klinkt als iets dat een dronken zeeman heeft opgeschreven na het nuttigen van grote hoeveelheden rum, verwijst naar de eerste zes letters van de bovenste toetsenbordrij.

Het verhaal van QWERTY begint met de uitvinding van de eerste commerciële typemachines in de jaren 1870. De opstelling, bedacht door de inventieve geest van Christopher Latham Sholes, plaatste veelgebruikte letterparen strategisch uit elkaar. De reden? Zo slonk de kans op vastgelopen typebalken en verbeterde de typesnelheid.

Het resultaat? Een lay-out die sterk leek op het toetsenbord dat we vandaag de dag gebruiken. Een andere mooie theorie suggereert dat het QWERTY-ontwerp tot stand is gekomen door feedback van mensen die de klassieke telegraaf bedienden. Volgens dit oorsprongsverhaal zouden de originele ontwerpen zijn aangepast om te voldoen aan de behoeften van operators die morsecode vertalen.

Een succesverhaal

Al sinds zijn geboorte en snelle opkomst is QWERTY een succesverhaal geweest. Een van de belangrijkste voordelen van de lay-out is de eenvoud ervan. Het is zo gemakkelijk te leren en te gebruiken dat je spreekwoordelijk een aap bij kunt brengen om het op de juiste manier te gebruiken. De meeste mensen die weleens een computer of typemachine gebruiken, zijn bekend met de intuïtieve en waanzinnig efficiënte plaatsing van de toetsen en letters. Zelfs de virtuele toetsenborden die moderne touchscreen-apparaten gebruiken, zoals smartphones en tablets, bootsen de lay-out en functionaliteit van het fysieke QWERTY-toetsenbord na.

Een ander groot voordeel van QWERTY-toetsenborden is dat ze overal verkrijgbaar en relatief goedkoop zijn, waardoor ze een populaire keuze zijn voor een grote verscheidenheid aan mensen, van digitale analfabeten en computerhobbyisten tot toegewijde IT-professionals.

De concurrentie verstikken

picture from: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ideapad_DVORAK.JPG

De concurrentie verstikken

Door de jaren heen hebben enkele alternatieve lay-outs geprobeerd een einde te maken aan de heerschappij van QWERTY. Een opmerkelijk voorbeeld is het Dvorak Simplified Keyboard, een lay-out die in de jaren dertig werd ontworpen door Dr. August Dvorak. Dvorak probeerde de type-efficiëntie te verbeteren en de vingerbewegingen te verminderen door de meest gebruikte letters en lettercombinaties op de startrij van het toetsenbord te plaatsen. Een andere alternatieve lay-out die een moedige poging waagde om de werelddominantie te veroveren is Colemak. Maar, net als Dvorak, is dit moderne alternatief voor QWERTY er nooit in geslaagd om de gevestigde toetsenbordkoning van zijn troon te stoten.

Ondanks de concurrentie heeft de QWERTY-indeling de stormen van de technologische evolutie doorstaan ​​en blijft ze de basis van het ontwerp van moderne toetsenborden. Hoewel andere toetsenbordindelingen in zeer specifieke situaties praktische voordelen kunnen bieden, zorgt de eenvoud, bekendheid en universele aantrekkingskracht ervan ervoor dat het QWERTY-toetsenbord een betrouwbare en effectieve keuze blijft voor het leeuwendeel van de gebruikers.

Wil je meer weten over legacytechnologie? En ben je benieuwd hoe je jouw legacy kunt moderniseren? Bekijk dan zeker onze whitepaper over dit onderwerp!

LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Facebook