Wat zijn ontwikkelaarsplatforms en hoe werken ze?
In onze moderne tijd zijn applicaties essentiële en bedrijfskritische componenten van de dagelijkse operaties van elk bedrijf. Ze automatiseren, vereenvoudigen en optimaliseren vele processen en bieden bedrijven de mogelijkheid om in contact te komen met (potentiële) klanten. Applicaties kunnen ook de productiviteit van het werk aanzienlijk verhogen.
De grote vraag naar hoogwaardige applicaties en de noodzaak om ze zo snel mogelijk op de markt te brengen zonder in te boeten op beveiliging en functionaliteit, vraagt veel van de moderne ontwikkelaars. Om de efficiëntie te verhogen en ontwikkelaars alle benodigde tools te geven, kan het introduceren van een ontwikkelaarsplatform een uitstekend idee zijn. Maar wat zijn ontwikkelaarsplatforms? Hoe werken ze? En waarom zijn ze belangrijk? Lees verder en ontdek het!
Wat is een ontwikkelaarsplatform?
Een ontwikkelaarsplatform is een set van tools, diensten en processen die softwareontwikkeling ondersteunen en versnellen. Het verzorgt ook de onderliggende infrastructuur van je applicatieontwikkelingsomgeving. Een ontwikkelaarsplatform bestaat meestal uit verschillende technologieën en tools die op een manier worden samengevoegd die de cognitieve belasting voor ontwikkelaars verlaagt, zonder context en onderliggende technologieën abstract te maken.
Ontwikkelaarsplatforms zijn vaak zelfbedieningslagen waarmee ontwikkelaars zelfstandig kunnen interacteren met de release processen van hun organisatie. Hierdoor kunnen ze zelf omgevingen, deployments, databases, logs en alles wat ze nodig hebben om hun applicaties zelf te beheren. De meeste ontwikkelaarsplatforms bestaan uit vijf kerncomponenten:
- Applicatieconfiguratiemanagement stelt ontwikkelaars in staat om applicatieconfiguraties dynamisch, schaalbaar en betrouwbaar te beheren.
- Infrastructuurorkestratie zorgt voor de orchestratie van je infrastructuur op een intelligente, contextspecifieke en dynamische manier.
- Omgevingsbeheer stelt ontwikkelaars in staat om nieuwe, volledig voorziene omgevingen te creëren wanneer en waar ze maar nodig zijn.
- Deploymentbeheer geeft je de mogelijkheid om een leveringspijplijn te implementeren voor continue levering of continue implementatie.
- Rolgebaseerde toegangscontrole stelt je in staat om te beheren wie wat doet op een schaalbare manier.
Hoe werkt een ontwikkelaarsplatform?
Maar hoe werken ontwikkelaarsplatforms precies? Hoewel er natuurlijk verschillen zijn tussen verschillende platforms op detailniveau, ziet een typische workflow er als volgt uit:
- De gebruiker (meestal een ontwikkelaar) interacteert met een web-UI of rechtstreeks met Git. Met een paar klikken kan de gebruiker het ontwikkelaarsplatform gebruiken om alle noodzakelijke bronnen te creëren. Dit betekent dat verschillende handmatige taken, zoals het toewijzen van machtigingen aan alle bijdragers, het aanmaken van een ticket voor het infrastructuurteam om resources te provisioneren, en ten slotte het implementeren van de applicatie, geautomatiseerd worden.
- Een pijplijn creëert alle relevante bronnen, een testinfrastructuur en een nieuw repository met alle belangrijke bestanden (broncode, pijplijnen, applicatie-manifesten en meer).
- Een applicatiespecifieke pijplijn (vaak GitHub Actions) bouwt een containerimage, pusht het naar het imageregister en werkt de manifesten bij in het beheerrepository.
- GitOps-tools detecteren wijzigingen in het beheerrepository en synchroniseren deze met de bronnen in de controle-vlak-cluster.
- De bronnen in de controle-vlak-cluster worden opgepakt door overeenkomstige controllers, die op hun beurt applicatieressources creëren, evenals afhankelijke resources zoals databases.
Waarom en wanneer heb je een ontwikkelaarsplatform nodig?
We weten nu wat ontwikkelaarsplatforms zijn en hoe ze werken. Maar waarom zijn ze echt belangrijk? Wat zijn de belangrijkste voordelen van het gebruik ervan? Laten we deze vragen eens nader bekijken.
Afstemming
Een ontwikkelaarsplatform stelt je in staat om je ontwikkelingsprocessen en -methoden nauw af te stemmen op de belangrijkste zakelijke doelstellingen. Je krijgt de kans om precies te definiëren welk type infrastructuur je implementeert en welke soorten applicaties worden ondersteund. Gedetailleerde documentatiefuncties zorgen ervoor dat het aanbod robuust en goed gedefinieerd is, zodat iedereen weet wat ze van het systeem kunnen verwachten.
Standaardisatie
Een ontwikkelaarsplatform voorziet je van een gestandaardiseerde set tools en diensten voor alle teams en ontwikkelaars. Dit vermindert aanzienlijk het risico op (kostbare) inconsistenties en fouten.
Compliance en governance
Ontwikkelingsplatforms stellen je in staat om de voorziening van noodzakelijke middelen te automatiseren en ervoor te zorgen dat het platform gehard en beveiligd is op een geautomatiseerde, foutloze manier. Je kunt alle informatie opslaan met betrekking tot je gegevens, applicaties en ondersteunde infrastructuur, waardoor je kunt voldoen aan alle vereiste compliance- en governance-standaarden.
Samenwerking
Een ontwikkelingsplatform biedt een gedeeld platform voor samenwerking. Ontwikkelingsteams kunnen samenwerken en hun resultaten laten zien aan andere mensen en teams (beveiliging, operaties, management, CEO) binnen de organisatie.
Productiviteit
De gewenste time-to-market voor applicaties wordt steeds korter. Ontwikkelaarsplatforms stellen je in staat om aan deze strakkere eisen te voldoen omdat ze de productiviteit verbeteren. Doordat ze het opzetten en beheren van ontwikkelingsomgevingen automatiseren, build-pijplijnen configureren en applicaties implementeren, kunnen ontwikkelaars zich volledig richten op het schrijven van code en het sneller dan ooit leveren van de juiste functies en mogelijkheden.
Autonomie
Ontwikkelaarsplatforms geven ontwikkelaars alle tools die ze nodig hebben, waardoor ze zelf de benodigde middelen kunnen opsporen en het gemakkelijker wordt om de vereiste taken op tijd uit te voeren. Dit geeft ontwikkelaars meer autonomie, wat op zijn beurt de efficiëntie verbetert omdat je de ontwikkelingssnelheid verhoogt en de communicatie tussen individuele bijdragers en teams verbetert.
Schaalbaarheid
Een schaalbaar ontwikkelaarsplatform kan organisch meegroeien met je organisatie, waardoor nieuwe teams snel kunnen instappen, maar ook waardoor elk team en individuele bijdrage toegang heeft tot dezelfde tools, functies en mogelijkheden.
Balans tussen standaardisatie en vrijheid
Een van de grootste ontwikkelingsuitdagingen is het vinden van de juiste balans tussen de standaardisatie van infrastructuur en de vrijheid om te experimenteren met aanpassingsopties. Een goed ontwikkelaarsplatform doet dit door ontwikkelaars uitgebreide standaardisatieopties te bieden en de zelfbedieningstechnologie die ze nodig hebben om te voldoen aan branchespecifieke en bedrijfsspecifieke behoeften van verschillende organisaties.
Wanneer is een ontwikkelaarsplatform zinvol en wanneer niet?
Een ontwikkelaarsplatform is geen magische oplossing voor alle ontwikkelingsuitdagingen en past niet per se bij elke (type) organisatie. Bijvoorbeeld, het aannemen van een ontwikkelaarsplatform heeft meestal weinig zin voor gespecialiseerde teams van 1-15 ontwikkelaars die al toegewijde DevOps-collega’s hebben ingehuurd. Ontwikkelaarsplatforms zijn ook niet erg nuttig wanneer je te maken hebt met een enkele monolithische applicatie of een applicatie met een eenvoudige, single-cloud infrastructuur.
Ontwikkelaarsplatforms zijn echter perfect geschikt voor grotere en complexere projecten die microservices of multi-cloud architecturen betrekken. Het is ook zinvol om de hulp van ontwikkelaarsplatforms in te roepen wanneer:
- Je werkt met een vast team van meer dan 15 ontwikkelaars met een toegewijde DevOps engineer, of je van plan bent om naar deze omvang te schalen. Zonder het ontwikkelaarsplatform kan het DevOps-team (of persoon) zich niet goed richten op service level agreements of workflows omdat ze te maken hebben met te veel repetitieve taken.
- Je hebt een klein team en niet iedereen voelt zich comfortabel met deployments, scripting en infrastructuur. Je hebt ook nog geen toegewijde DevOps ingehuurd.
Een waardevol gereedschap in de juiste situatie
Dit artikel maakt duidelijk dat ontwikkelaarsplatforms het potentieel hebben om het proces van softwareontwikkeling aanzienlijk te verbeteren en te stroomlijnen door automation, standardization, en het creëren van betere beveiligings- en compliancer frameworks. Je moet echter zorgvuldig overwegen of een ontwikkelaarsplatform geschikt is voor jouw organisatie en activiteiten. Het rechtvaardigt echt alleen de investering als je software ontwikkelt (of van plan bent te ontwikkelen) op een behoorlijke schaal en te maken hebt met complexe technologieën zoals microservices en multi-cloud infrastructuren.